2011 m. lapkričio 1 d., antradienis

Meireki no Taika


1657 metų kovo 2 dieną viename Edo miesto (dabartinio Tokijo) pastatų įsiplieskė gaisras, kuris vėliau tapęs nevaldomu niokojo miestą ištisas tris dienas taip sunaikindamas apie 70% miesto ir kartu nusinešdamas daugiau nei 100000 ( kaikuriuose šaltiniuose šis skaičius siekia 200000) žmonių gyvybių.

Anot legendos, ši baisi tragedija prasidėjo nuo labai nekalto veiksmo – paauglė mergina nusipirko kimono... Tačiau netrukus, nepaisant to, jog ji niekuomet nesiskundė rimtais sveikatos sutrikimais, mergina smarkiai susirgo ir mirė, net nespėjusi apsivilkti nusipirktojo rūbo. Po jos mirties tas pats kimono pateko kitai merginai į rankas, kuri taip pat mirė nespėjusi jo apsivilkti. Trečiosios merginos laukė toks pats likimas. Žinoma, kaltė dėl šių trijų mirčių buvo suversta ant kimono ir dvasininkas nusprendė, jog kimono prakeiksmą galimą panaikinti tik jį sudeginus. Pats dvasininkas ir apsiėmė šio darbo. Meireki eros trečiųjų metų 18 dieną (1657m. kovo 2d.), jis sukūrė laužą ir įmetė į jį kimono. Deja, tuo metu pučiantis stiprus vėjas pakėlė degantį drabužį nuo žemės ir užpūtė jį ant šalimais esančio stogo (tikėtina, jog tai buvo šventyklos stogas). Įsiplieskė gaisras, kuris išplito akimirksniu, dėl jam labai palankių sąlygų: visi namai buvo labai arti vienas kito, visi jie buvo pastatyti naudojant medį, popierių ir šiaudus (stogams dengti) ir ne gana to tais metais mieste beveik nebuvo lietaus, dėl ko namų mediena buvo labai sausa.

Nevaldomas gaisras žaibiškai plito ir niokojo visą miestą. Tūkstančiai Edo gyventojų žuvo liepsnose, dar net negavus įspėjimo apie jį.

Ugnis visiškai užgeso tik po trijų dienų(nurimus vėjui). Tačiau į miestą dar buvo sunku įžengti dėl jį apgaubusio tirštų dūmų debesies. Tik po maždaug 6 dienų nuo gaisro pradžios vienuoliai ir kiti išgyvenusieji galėjo iš miesto išnešti mirusiųjų palaikus į Honjo apylinkę, kur jie ir buvo palaidoti.
Šios katastrofos aukoms atminimui, toje vietoje buvo pastatyta Eko-in šventykla.

-----------

Nežinau kiek pasakojimas apie „Prakeikto Kimono“ naikinimą (tariamą gaisro priežastį) yra tiesa, kadangi gaisro priežastis apipinta įvairiausiomis teorijomis – nuo legendų iki paprasčiausio neatsargaus elgesio buityje pasekmių. Bet faktas, jog 1657 metais Tokijuje buvo įsižiebęs stiprus gaisras nuniokojęs didžiąją dalį miesto ir nusinešęs šimtus tūkstančių gyvybių yra tikras ir neišgalvotas.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Delicious Digg Stumbleupon Favorites More